20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Leader 2014-2020

Sikeres projekt a szellemi kulturális örökségek megőrzése és turisztikai célú hasznosítása érdekében

A Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. az INTERREG Central Europe Program keretében vett rész a CULTURECOVERY projekt megvalósításában. A 2020. június 30-án záruló projekt abból indult ki, hogy a nemzeti és UNESCO örökségekhez tartozó közép-európai kulturális attrakciók legtöbbje nem veszi figyelembe a fenntarthatóság szemléletmódját, amely azok megóvásához és kezeléséhez szükséges. 

A szellemi kulturális örökségek, mint a hagyományok, még jobban kivannak téve ennek a veszélynek. Éppen ezért a CULTURECOVERY projekt olyan ökomúzeumokra összpontosít, amelyek rendelkeznek annak lehetőségével, hogy megóvják az emberek és a földrajzi helyek identitását.

A közel hároméves projekt célja az volt, hogy az ökomúzeumok vezetőinek és működtetőinek kapacitás- és tudásfejlesztését segítse, úgy, hogy a szellemi kulturális örökség megőrzésével és értékesítésével kapcsolatos stratégiákat és cselekvési terveket dolgoz ki. Továbbá a projekt innovatív megoldásokat alakított ki a szellemi kulturális örökségek széles közönség számára történő bemutatására.  A projekt továbbá ösztönözte az állami és a magánszektor közötti szoros együttműködést.

A partnerség egyrészt az alulról felfelé építkező megközelítést alkalmazva tesztelte a turisztikai célú fejlesztések lehetőségeit. Ezeken túl az együttműködés és a helyi közösségek bevonására is nagy figyelmet fordított.

A projekt eredményeiről bővebb információ kérhető Pörgye Krisztina projektmenedzsernél a  porgyek@gmail.com címen, illetve a www.velenceitavihajozas.hu oldalon, valamint a projekt weboldalán: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/CULTURECOVERY.html

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

The project is co-funded by the European Union under the Interreg Central Europe Programme.

Vissza