20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Települések
Gárdony
Gárdony, a tó legnagyobb települése a déli parton fekszik, területe 6260 hektár, lakossága 9000 fő. 
Kápolnásnyék
Kápolnásnyék, a Velencei-tó végénél, a Velencei-hegység lábánál helyezkedik el. A mai területén már a késő bronzkortól kezdve laktak emberek.
Nadap
Községünk a Velencei hegység keleti végének lankáin elhelyezkedő település, rendkívül szép fekvésével méltón sorakozik a Velencei-tó északi részének másik két - a történelmi tanulmányokból jobban ismert - településéhez, Pákozdhoz és Sukoróhoz.
Pákozd
Pákozd a Velencei-tó ÉNy-i részén fekszik. Táji, természeti adottságai, a főváros és Székesfehérvár közelsége nagy előnyt jelent a település számára.
Pázmánd
A Pázmánd község déli bejáratánál a műúttól mintegy 100 méterre különleges szikla alakzatok láthatók az út bal oldalán.
Sukoró
Sukoró a Velencei-tó északi partja és a Velencei-hegység déli lábánál elhelyezkedő, festői környezetben található üdülőfalu. Elhelyezkedése az országon belül igen kedvező, hiszen az M7-es autópályán vagy a 70-es úton egyszerűen megközelíthető. Sukoró Budapesttől...
Velence
A település a Velencei-tó egyik kiemelt, turisztikai szolgáltatások sorát nyújtó üdülőterülete. Nevezetes a környékének borkultúrája is.
Vereb
Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól kb. 15 km-re északra. Tengerszint feletti magassága 155-230 m között változik. Lakosainak száma 819 fő (2006. novemberi adat).
Zichyújfalu
A település a Velencei-tótól D-re, 10 km-re fekvő kis település jól megközelíthető közúton és vasúton (Pusztaszabolcs – Székesfehérvár vonalon) egyaránt.