20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Megvalósult projektek

Szarka Piroska

LEADER pályázatot nyert Szarka Piroska.

Minőségi, innovatív szolgáltatásfejlesztés, vállalkozás élénkítés (VP6-19.2.1.-93-1-17)

A projekt címe: Ökoturisztikai fejlesztés

A projekt rövid ismertetése:

A VP6-19.2.1.-93-1-17. kódszámú, Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület működési területére meghirdetett „Minőségi, innovatív szolgáltatás fejlesztés, vállalkozás élénkítés” című felhívásra beadott pályázatomban vállaltak megvalósítása megtörtént: az ökoturisztikai fejlesztést célzó eszközbeszerzés határidőre befejeződött. Ennek keretében az erdei szálláshely és vendégasztal szolgáltatás, valamint ezeket kiegészítő élményprogramok eszközeinek megvásárlására került sor.

A pályázat segítségével megvalósított ökoturisztikai fejlesztés őstermelői tevékenységemet kiegészítve a megélhetésünk stabilizálását biztosíthatja hosszabb távon, hiszen a kis területen folytatott mezőgazdasági, erdőgazdálkodási tevékenység nem biztosítja megfelelően a családunk megélhetését, ezért mindenképpen kiegészítő megoldást kellett találnunk. Így a meglévő adottságainkra alapozva egy olyan különleges turisztikai programhelyszínt igyekeztünk létrehozni, mely a Velencei-tóhoz és a településünk környékére érkező látogatók számára máshol nem megtapasztalható, különleges természetközeli élményeket biztosít. Ez a vendégek nálunk töltött idejének növekedését, a vendégéjszakák számának emelkedését, visszatérő vendégkör kialakulását eredményezi egész évben - a főszezonra koncentrálás helyett. Ilyen programszolgáltató a Velencei-tó környékén alig van, hiszen a turisztikai vállalkozások zöme a nyári fürdőszezonban tud csak vendégeket fogadni. A különleges turisztikai attrakciók a látogatók jelenlétét egész évre garantálják és így stabil jövedelemforrást biztosíthat egész évben nemcsak a családunk, hanem a környékbeli turisztikai szolgáltatók számára is. A hozzánk látogatók a projekt megvalósításának köszönhetően nem csak kirándulhatnak nálunk, hanem 10 fős szálláshelyünkön akár több napot is eltölthetnek, miközben erdei vendégasztalunknál különleges ételeket, frissítőket fogyaszthatnak. Az élménygazdag feltöltődést dámbemutató, erdei wellness, természetterápia, a természet megfigyelését lehetővé tevő megfigyelőpontok biztosítják majd helyben.

A projekt az ezekhez szükséges tárgyi eszközök beszerzését tette lehetővé számunkra. Így a szálláshely berendezési tárgyai, a vendégasztal szolgáltatás hátterét biztosító aszaló- és befőzőautómaták, a kiegészítő élményprogramokhoz mobil csillagvizsgáló és függőágyak, a háttérmunkák megkönnyítésére pedig egy laptop került beszerzésre. A projekthez kapcsolódóan – azt kiegészítve, de pályázaton kívül - egy lovas pihenőpont, és erdei pihenőhely is kialakításra került. Így az együttműködő partnereinktől érkező lovas turistákat is tudjuk fogadni a jövőben: amíg a lovas részt vesz programunkon, addig a lovak pihennek és ellátást kapnak.

Kiegészítő szolgáltatásaink piacra helyezése érdekében megfelelő reklámra is szükség van. Ennek érdekében szórólapjaink is elkészültek.

Bár falusi szálláshelyből egyre több van a településen, mivel merőben új, megszokottól eltérő ötleteket valósítunk meg, stabil vendégkörre számítunk, hiszen egy erdőben, vadállatok közelében található szálláshely izgalmas kalandokat ígér, különösen, ha egyedülálló kiegészítő programokat is biztosít. A megfelelő, stabil működéshez, az innovatív programok mellett szükség van a többi turisztikai szolgáltatóval való együttműködésre is, egymást mintegy kiegészítve. A szálláshely kialakításával már nem csak néhány órát töltenek nálunk, hanem akár több napot is, ami alatt a programkereső vendég a helyi termelőknél is fogyasztani fog, illetve megvásárolja termékeiket. Az ilyen, helyi termelőkkel, kisvállalkozásokkal való együttműködés kölcsönös, egymásra ható fejlődést eredményez, hiszen összefogva, együtt minden könnyebb. Ezért olyan kistermelőkkel kötöttünk együttműködési megállapodást, akikkel kölcsönösen kiegészítjük egymást. Ez pedig erősíti a közösség összetartását és hosszabb távon a település jó hírét is biztosítja.

Vissza