20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Megvalósult projektek

SUKORÓI IFJÚSÁGI HAGYOMÁNYTEREMTŐ KÖZHASZNÚ TÁNCEGYESÜLET

LEADER pályázatot nyert SUKORÓI IFJÚSÁGI HAGYOMÁNYTEREMTŐ KÖZHASZNÚ TÁNCEGYESÜLET

Értékmentés a vidéki életminőség fejlesztése (VP6-19.2.1.-93-3-17)

A projekt címe: 1848-as történeti park térelemeinek bővítésére: egy 1848-as korhű ágyú elkészítése és a park rendezés

A projekt rövid ismertetése:

A Sukorói Ifjúsági Hagyományteremtő Közhasznú Táncegyesület mindig is kiemelt fontosságúnak tartotta a helyi vonatkozású történelmi események és hagyományok őrzését, ápolását. Sukoró Község Önkormányzata 2009 – es évben elhatározta, hogy a műemléki református templom előterét, illetve a Főtér közterületeit rendezni szeretné. A főtér és a templom adott helyet az 1848-as Sukoró-Pákozdi Csata előtti haditanácsnak, így jelentős történelmi emlékhely. A tér meghatározó épülete az 1702-ben épült református templom, mai formáját az 1787-es bővítéssel nyerte.

Sukoró kiemelkedő szerepet töltött be a magyar történelemben, az 1848-49-es szabadságharc egyik legmeghatározóbb helyszíne volt, ahol sorsokat és jövőt meghatározó döntések születtek 1848. szeptember 28-án. Ezen jeles napnak állított emléket Sukoró Község Önkormányzata a 2014-es esztendőben, a település Főterén, a történelmi jelentőségű Református templom előterében, egy magasztos és tiszteletet parancsoló Batthyány-Móga bronzszoborral, ahol minden évben, a Haditanács évfordulóján, fejet hajtunk őseink előtt. Sukoró főterének felújításakor elsődleges cél volt egy történelmi park megvalósítása, melynek bővítésén azóta is dolgozik a településvezetés a civil szervezetek közreműködésével. A következő állomás egy, az 1848-49-es szabadságharc idején használt ágyú mintájára készített másolat kihelyezése, mely a Pákozd-Sukorói csata győzelmét élteti. Mint ismeretes, az 1848 – 49 – es forradalom és szabadságharcból nem maradt fenn komplett ágyú magyar részről, így csak a korabeli forrásokból kutatómunkával lehet megközelíteni, hogy milyen is lehetett. A legismertebb Gábor Áron ágyúkészítőnek is csak ágyúcsöve maradt meg. Így megkerestük a legjobb szakembert az ágyú elkészítésére. A munkálatokat szakértő bevonásával végeztük.

A református templom előtti és melletti köztér felújítása az örökségvédelmi hatóság közreműködésével megvalósult az elektromos hálózatok rendezésével, közvilágítás korszerűsítéssel az Ivókút utcáig I. ütemben, majd a templom oldalterén és a II. ütemben a Művelődési/Civil ház környezetéig.

A projektről további részleteket ITT talál.

Vissza