20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
LEADER

A Vidékfejlesztési Programból nyújtott támogatások igénybevételét érintő Áht. módosítás

 
 
A Vidékfejlesztési Programból nyújtott támogatások igénybevételét érintő Áht. módosítás 
 
Megjelenés: 2018.09.20. 11:54 Utolsó módosítás: 2018.09.20. 11:54
 
Felhívjuk a Vidékfejlesztési Program keretében támogatást nyert alábbi kedvezményezettek figyelmét az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben (Áht.) előírt kötelezettségeik módosulására!
 
Érintett kedvezményezettek:
-helyi önkormányzatok
-helyi nemzetiségi önkormányzatok
-önkormányzati társulások
a kincstári körön kívüli számlatulajdonosnak nem minősülő, az állam - közvetlen vagy közvetett - többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok
amennyiben az adott kedvezményezett részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot (támogatói okiratban megítélt támogatási összeg).
 
A fentiekben említett kedvezményezettek részére az alábbi kettős kötelezettséget írja elő az Áht. 111. § (3) bekezdése:
 az európai uniós forrásból származó költségvetési támogatások kincstáron kívüli fizetési számlán kezelt, még fel nem használt összegét a kincstárnál vezetett fizetési számlájára 2018. szeptember 30-ig át kell utalniuk.
Ezt követően a kedvezményezettek a költségvetési támogatás célja szerinti kiadásokat kizárólag a kincstárnál vezetett fizetési számláról teljesíthetik (Megjegyzés: tehát az előlegből fennmaradó összeg erejéig a szállítói számlákat a kincstárnál vezetett számláról kell kiegyenlíteni).
A Kifizető Ügynökség ellenőrzi az átutalási kötelezettség teljesítését, annak felszólítás ellenére történő elmaradása esetén a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit kell alkalmaznia.
 
Felhívjuk az érintett kedvezményezettek figyelmét arra, hogy egyértelműen beazonosíthatónak kell lennie annak, hogy az átutalt összeg mely, a Vidékfejlesztési Program által támogatott projekthez kapcsolódik, ezért az átutalás közlemény rovatába kérjük, tüntessék fel a támogatás projektazonosítóját (támogatási kérelem vonalkódja)! A kincstári számláról történő fizetések teljesítését a Kincstár a benyújtott kifizetési igénylések ellenőrzése útján vizsgálja.
Amennyiben a kedvezményezett a folyósított támogatási előleg összegével 2018. október 31. napjáig elszámol (ezen napig legalább az előleg összegének megfelelő összegben kifizetési igénylést nyújt be, melyben a teljes előleg elszámolását kéri, és a Kincstár azt jóvá is hagyja), a fenti előírások alól mentesül.
 
 
Vissza