20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Leader 2014-2020

VELENCEI TÉLŰZŐ KARNEVÁL A VELENCE KORZÓN

2020. február 21-22.

 

Programismertető

A Velencei karnevál az a nagyszerű farsangi mulatság, ahol zenészek, mutatványosok, zászlódobálók, alakoskodók, maskarások, bábosok, tűzzsonglőrök, táncosok mellett a vendégek maguk is az előadás szereplőivé válnak, mert „a karnevált nem nézik, hanem élik”. A Velencei-tó Kapujánál évek óta fergeteges jókedvben űzik el a telet és köszöntik a tavaszt. A szervezők idén már kétnapos programsorozattal tisztelegnek a több ezeréves kulturális tradíció és a városi hagyomány előtt, megelevenítve az ünnepkörhöz tartozó európai és helyi szokásokat.

Megtartják korábbi évek bevált és népszerű gyakorlatait, ugyanakkor a visszatérő elemek látványosabb formában gazdagabb tartalommal jelennek meg. Hangsúlyosabb szerepet kap a résztvevők bevonása: az ünneplőket vezető óriás bábok egy részét a gyerekek mozgatják, a felvonulás színesítése érdekében az egyes csatlakozási pontoknál újabb és újabb mutatványosok és csoportok társulnak a menethez, a kiszebáb égetést kísérő együttes játékához a közönségből is csatlakozhatnak ütemes tapssal, ahogyan a tóparti össztáncba is bárki bekapcsolódhat. A Velencei karneválok sikere, vonzereje ugyanis a valódi közösségi élményben és az önfeledt szórakozásban rejlik.

Pénteken (február 21.) minden érdeklődőt szeretettel fogadnak, de a főszerep mégis a gyermekeké, a diákoké lesz. Számukra jelmezversenyt hirdetnek, a kézműves foglalkozásokon készthetnek népi hangszereket, csúzli-csörgőt, brekegőt, diócsörgőt. Maskarákba öltözve táncoltathatnak medvét, árulhatnak kecskét, gólyaként alakoskodhatnak és küzdhetnek szalmabábokkal.

Szombaton (február 22.) mindenki előtt nyitva állnak a Velence Korzó külső és belső terei, ahol látványos programok, foglalkozások és - természetesen - forró italok, borok, teák várják a részvevőket nagyszerű környezetben, a Velencei-tó partján.

Persze nem csak a helyiekre számítanak, hiszen „a karnevál egyetemes, az egész világ különleges állapota, a világ újjászületése és megújulása, amelynek mindenki részese.”

 

Vissza