20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Leader 2014-2020

Minden vidékfejlesztési pályázatot meghirdettek március végéig

Miniszterelnökség minden vidékfejlesztési pályázatot meghirdetett március 31-ig, mintegy 1300 milliárd forint értékben 68 pályázatot - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kis Miklós Zsolt elmondta: 28 pályázatot már lezártak, mintegy 814 milliárd forint értékben. A Vidékfejlesztési programban eddig 450-460 milliárd forint kötelezettségvállalás történt, ez a rendelkezésre álló keret valamivel több mint harmada. A kötelezettségvállalás 43 pályázatra vonatkozik - tette hozzá. Huszonhárom pályázat még nyitott, mintegy 300 milliárd forint forrással, a már megjelent pályázatok közül 17-re pedig még nem lehet pályázati kérelmet benyújtani. Ez utóbbiakra mintegy 174 milliárd forint jut - közölte az államtitkár.

Az államtitkár közölte, márciusban több fontos pályázatot is meghirdettek, így többek között a termelői szervezetek létrehozásának támogatását, ami mintegy 11 milliárd forint értékű. Ezzel olyan termelői szerveződéseket, szervezeteket támogatnak, amelyek hosszú távon is a gazdák integrációját, összefogását segítik.

Fontos a szaktanácsadói hálózat finanszírozásának megoldása is, mivel a gazdák alapvető érdeke, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek. Erre a célra mintegy 14 milliárd forint pályázati összeg áll rendelkezésre, 2023-ig lesz felhasználható. Az innovációs operatív csoportok létrehozására szintén egy nagyobb keretösszeg, mintegy 25 milliárd forint fordítható. Ez a támogatás az innovatív projektek megvalósításához szükséges beruházások támogatására vehető igénybe - közölte Kis Miklós Zsolt.

Elmondta, hogy a pályázatotok között kiemelt szerepe van az állattenyésztést segítő, a kertészeti tevékenységet támogató és az élelmiszeripari beruházásokat finanszírozó pályázatoknak. Az állattenyésztési és kertészeti pályázatokra 80-80 milliárd forint, míg az élelmiszeripari beruházásokra 200 milliárd forint jut.

Kis Miklós Zsolt beszélt arról is, hogy az igények általában nagyobbak voltak, mint a rendelkezésre álló források. A gazdálkodók főként a kapacitásbővítő beruházásokat részesítették előnyben, míg az energiahatékonyságot javító és az öntözésfejlesztést támogató források lehetőségeit nem használták ki. Ezért például az energiahatékonyság javítását ösztönző támogatásokból várhatóan átcsoportosítanak a beruházások finanszírozásának támogatására. A pályázatok elbírálását is fel akarják gyorsítani, így a következő hónapokban többen kapnak majd támogató határozatokat - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) pályázati felhívásait március végéig szintén közzétették: 13 pályázatra mintegy 16 milliárd forintot lehet elkölteni. Emellett a nemzeti parkoknak mintegy 2 milliárd forintot, a génmegőrzésre pedig mintegy 300 millió forint kompenzációt fizetnek ki az állami tulajdonú cégeknek, mivel a pályázatokon nem vehettek részt. Az erről szóló döntés megszületett, a kormányhatározat a Magyar Közlönyben megjelent - mondta az államtitkár az MTI-nek.

(MTI)

Vissza