20°C
12,1°C
- km / - / szél, -
Leader 2014-2020

Várpark - Dinnyés - A világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett parkja

A dinnyési Várpark a Velencei-tó mellett  2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A magántulajdonban lévő szabadtéri kiállítás témája a történelem, célja az értékmentés és az oktatás, különlegessége az egyedi szemléltetés.

A parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak / 30db / láthatók, kicsinyített változatban, rekonstrukciós elképzelések alapján, anyaghűen (kőből, fából, téglából) megépítve, valósághűen ábrázolva. A várak a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon belül találhatók, eredeti helyükön.  Rövid történetük három nyelven olvasható, ugyanígy az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei.  Emléküket 90 emlékoszlop őrzi a sétány körül.

Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója:
"2012 februárjában kezdtem el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvaromon építettem fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére."

A Várpark Ideális lehetőség kihelyezett történelemóra tartására, igény szerint biztosítanak speciális foglalkozást. Ezekre várnak csoportokat, osztályokat előzetes bejelentkezés után.


Programok 2017
LOVAGI NAP, HÚSVÉT, KIÁLLÍTÁS, ESTI KIVILÁGÍTÁS, JELMEZES BELÉPÉS

Március 15. Lovagi nap /kezdés 14 óra/
Április 16-17. Húsvéti piknik a Várparkban
Április 22. Várpark gyermekrajz verseny
Április 29. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Május 20-21. II. Országos Vármakett kiállítás
Május 27. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Június 24. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Július 22. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Augusztus 20. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Szeptember 23.. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Október 21. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Október 23. Lovagi nap /kezdés: 14 óra/
 


 

Vissza